HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Vad Fruttik - Fénystopposok (2010)

**Valcsa** 2011.10.06. 21:27

Teljesen fel vagyok háborodva... Nekem mi a fészkes fenének nem mondta eddig senki, hogy a Vad Fruttik ennyire jó? ! :O
Legelőször egyik levelezőtársamtól hallottam róluk (mutatta a "Sárga Zsiguli" c. számukat - sőt, ezt az egyik áruházban is hallottam, igaz, akkor még nem ismertem őket semennyire sem -, de végül is nekem annyira nem nyerte el a tetszésemet...). Aztán láttam, hogy megjelent az új albumuk (amiről most is szó van), rémlett, hogy tőlük már hallottam valamit, de annyira nem foglalkoztam vele. Majd később, mikor gépezés közben "tévéztem" - ami nem is igazi tévézés, mert jóformán oda sem figyelek, de erre mégis felkaptam a fejem - az Üzenet egyik "részében" volt szó a Vad Fruttik új lemezének egyik daláról, konrétan a "Nem hiszek" -ről. Akkor kezdtem sejtegetni, hogy héééé, csak-csak kellene nekem az a lemez, mert erre oda kell figyelni. A dolgokat már csak tetézte, hogy idén áprilisban voltak nálunk FŐHE-n (Főiskolások Hete). Bár nem tudtam kimenni rá, de a koliablakból hallgattam. :) Majd legközelebb hátha összejön...
A Fénystopposokat pár hete kezdtem el hallgatni, de már teljesen a hatása alá kerültem. Az alter zenéről azt gondolná az ember, hogy bugyuta zene + bugyuta szöveg. Én is így voltam. Az alternatív zenét játszó csapatokat automatikusan kerültem, azzal a magyarázattal, hogy úgysem tetszene. Talán ezért is volt nehéz közel engednem magamhoz a Vad Fruttik zenéjét - de annyi irányból betámadtak, hogy ez elkerülhetetlen volt... :P :D Néha brutális/trágár, és sokszor a szöveg is zavaros, mégis helyenként annyira elevenembe mar, hogy hihetetlen... Szebben senki sem tudná már megfogalmazni, amit ők kimondanak. És ezt köszönöm nekik. Némelyik dalukból igenis erőt meríthet az ember az életének egy-egy rossz korszakában - vagy úgy amúgy is: emlékezteti ezekre a hallgatót. Az örök érvényű igazságokra - Vad Fruttis köntösbe bújtatva.

"Idebent épp a semmi terem,
de kiálts csak rám, és én elhiszem:
ha tiszta szívvel nekilátok,
hegyek omlanak, s születnek óceánok."
(Lehunyom a szemem)

Egész egyszerűen imádom. Ezekbe a szavakba pedig önkéntelenül beleborzongtam.
Az Embergép c. dal is megérdemel néhány szót (nem szoktam ilyen részletesen tárgyalni egy-egy albumot, de ezt most nem akarom pár szóval elintézni), hisz ez az egyik legjobban sikerült dal a korongról - szöveget tekintve mindenképpen a legeslegjobb, sőt megkockáztatom, hogy a valaha hallott egyik legjobb. Mint ahogy a cím is mutatja, a dal témája az emberek elgépiesedése, a személytelenné válás, beolvadás a monoton, lélektelen környezetbe, ahol az ember is elfelejt érezni - ezt a városi panelrengetegekhez hasonlítja, ezen keresztül próbálja bemutatni, hisz a városokra leginkább az anonimitás jellemző, nem ismer mindenki mindenkit, (sőt, sokszor az ismeretségek is csak felületesek), "(...) kattanásig húzva a szívüknek cipzárja. Ha éreznek is bármit, azt elcsomagolják...". Aztán ha mégis megszólalnak, és próbálnak emberhez méltóan élni, (aminek alap része a beszéd, ugyebár..), és megpróbálnak érezni, akkor is csak ordítani tudnak a felgyülemlett, "egymásra torlódott" bánattól, a fel nem dolgozott, mindig csak halogatott és "masnis dobozokban" félretett problémáktól... Az utolsó szakasz pedig abszolút katartikus hangulatot idéz elő:

"Mossuk le hipóval, marjon le a csontig,
mossuk le hipóval, súroljuk még addig,
amíg kikopik belőlem, amit magamba véstem,
a sebek behegednek és kicsorbul a késem."
(Embergép)

Ezt már magyarázni sem kell: aki már életében akár egyszer is átélte a magányt/csalódást/fájdalmat, számára világosan érthető...
Az album nyüzsög a jobbnál jobb daloktól, egyes dalokat a dallam miatt imádok (Béke Presszó), vagy csak néhány részletéért (Goa), míg mások a mondanivalójuk miatt fogtak meg (Embergép). [Ezzel már fel is vázoltam a leginkább szívemhez közel álló dalokat :))]
Akárhogyan is, de: lehet, hogy ez egy szerelem kezdete...

Tracklist:

01. Lehetek én is
02. Diszkós
03. Boroskóla
04. Goa
05. Városlakó
06. Limonádé
07. Embergép
08. Bálban
09. Nem hiszek

10. Üvegszilánkkal
11. Lehunyom a szemem
12. Béke Presszó

Tényleg csak gratulálni lehet ehhez. Engem meggyőztek. Eddig az év legnagyobb pozitív csalódása nálam. :)
Az album kedvenc dalának kiválasztásánál 2 dal között vacilláltam: a Béke Presszó és az Embergép között. Össze sem lehet hasonlítani a kettőt, valahol viszont mégis van közöttük egyfajta párhuzam (a boldogság hiánya; de míg az Embergépben meg sem próbálnak rátalálni, addig a Béke Presszó sokkal pozitívabb hangvételű, "reménykedőbb").

Vad Fruttik - Embergép
...csak mert már első hallásra úgy éreztem, hogy a szívnek most kell megszakadnia...

 

Osztályzat: 10/9,5

Címkék: 2010 alternativ rock 9.5* |blog 2011| #Vad Fruttik# [magyar] ¤Megadó Kiadó¤

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr33283832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2011.11.13. 22:11:40

Egész jó a blogod, vicces, hogy mennyire hasonló koncepcióval dolgozol, mint én.:) Most jól meghallgatom ezt a Vad Fruttik lemezt, az ismertebb dalaik közül tetszik pár, de most meglátjuk, milyen az egész lemez. Köszi a tippet!

**Valcsa** · http://zenefuleimnek.blog.hu 2013.08.14. 21:37:33

Bár az új album majd csak ősz környékén várható, idén februárban már napvilágot látott egy EP-jük (a csapat hivatalos oldaláról ingyen letölthető mindhárom dal), sőt, a napokban megjelent végre stúdió verzióban a "Válaszok nélkül" c. dal is, amire alig 3 nap alatt máris 13 ezerszer kattintottak. :)
A VF youtube-csatornáján elérhető a dal:
www.youtube.com/watch?v=p20ysHnjN7M
Úgy érzem, az új album is hasonlóan ütős lesz...
süti beállítások módosítása