HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

 • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
 • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
 • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
 • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
 • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
 • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
 • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
 • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
 • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
 • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
 • Utolsó 20

KISS - Destroyer (1976)

**Valcsa** 2014.02.05. 21:06

KISS Destroyer 1976.jpgMielőtt még visszatérnék az "időutazásból" napjaink zenéjéhez, február első két hete még biztosan a '70-es évekről fog szólni a blogomon, elvégre még négy albummal adós vagyok.
Folytatom is a sort az 1976-os évvel, ahonnan ezúttal a KISS negyedik stúdiólemezét választottam.
A zenekar 1973 elején alakult. Akkori tagok: Gene Simmons (vokál, basszusgitár), Paul Stanley (vokál, ritmusgitár), Ace Frehley (vokál, szólógitár), Peter Criss (vokál, dob). A "Destroyer" album elkészítésében is ők négyen vettek részt.
Több szempontból is sikerült kicsit "kilógniuk" a sorból, kitűnni a többi zenekar közül: először is fekete-fehér arc-sminkjükkel, ami képregényhősökhöz tette hasonlatossá őket, erre utalnak beceneveik is (a borítón szereplő sorrendben írom, balról jobbra): "Starchild" (Stanley), "Catman" (Criss), "Space Ace" vagy "Spaceman" (Frehley) és "The Demon" (Simmons) . Jellemző volt rájuk az extrém fellépőruhák (beleértve magas talpú cipőiket, csizmáikat), koncertjeiket előszeretettel használtak pirotechnikai látványelemeket, és jellemző volt még pl. a tűzfújás, vérköpés, a füstölgő gitár vagy a lebegő dobfelszerelés is.
1982-ig működtek ebben a felállásban, sikert sikerre halmozva. Aztán Criss és Frehley kreatív nézetkülönbségek miatt kivált a zenekarból, mely komoly érvágást jelentett a KISS-nek. Később egy-egy röpke időszak erejéig még többször is visszatértek egykori bandájukba, de emellett más zenészek is megfordultak a csapatban. Közülük akiket mindenképpen ki kell emelnem, az Eric Carr dobos-vokálos (11 évig zenélt az együttesben, '80-tól '91-ig, amikor is a rák egy ritka, a szívet megtámadó fajtáját fedezték fel nála, és hamarosan meg is halt), és Bruce Kulick szólógitáros-vokálos volt, aki 12 évig ('84-'96 között) volt tagja a KISS-nek. Jelenlegi tagjai (Stanley és Simmons mellett) Eric Singer dobos-vokálos és Tommy Thayer szólógitáros-vokálos [úgy tűnik - ha csak nem a véletlen műve az egész -, hogy a KISS-nél követelmény volt az is, hogy énekelni is tudjanak a tagok, ne csak valamilyen hangszeren játsszanak].
Az amerikai illetőségű rockcsapatok közül máig ők a csúcstartók, már ami az aranylemezek számát illeti: a KISS 28-cal büszkélkedhet. Az együttes még mindig aktív; az évek során 24 stúdiólemezt adtak ki, legutóbbit 2012-ben "Monster" címmel.

Tracklist:

01. Detroit Rock City
02. King of the Night Time World
03. God of Thunder
04. Great Expectations
05. Flaming Youth
06. Sweet Pain
07. Shout It Out Loud
08. Beth
09. Do You Love Me?
10. Rock and Roll Party [instrumental]

Az 1975-ös "Alive!" koncertalbumuk után egy csapásra sikeressé vált a csapat (ezzel anyagi csávából húzva ki a lemezkiadójukat is), így mikor ezt a lemezt készítették, még nagyobb volt rajtuk a nyomás, hogy a hirtelen jött népszerűségüket megtartsák, sőt, sikerüljön tovább kamatoztatniuk. Negyedik lemezüket is addigi kiadójuknál tervezték elkészíteni (a Casablanca Records-nál), már csak azért is, mert hálásak voltak, amiért a kiadó már a kezdetektől fogva, a kezdeti sikertelenség ellenére is hitt bennük, és maximálisan támogatta a zenekart. Valószínűleg a kiadó biztos volt benne, hogy sikerül a bandának az "Alive!"-albumhoz hasonló sikereket elérni, ugyanis rögtön 2 albumra szerződtették le az együttest.
Az album egyik nagy érdeme, hogy a rockzenébe különböző érdekes effekteket és stílusokat csempésztek bele, mint pl. a "God of Thunder"-ben sikongató gyereket, a kórust a "Great Expectation"-ben, vagy ugyanebben a dalban Beethoven (Sonata No. 8 in C Minor, opus 13) Pathétique témája. Található még a lemezen keményebb hangvételű anyag (Detroit Rock City; God of Thunder), lazább dal (Do You Love Me?; Shout It Out Loud), sőt egy lírikusabb ballada is helyet kapott a korongon, "Beth" címmel (bár ez utóbbit akárhogy próbálom, végképp nem sikerül összeegyeztetnem egyrészt az album többi dalával, másrészt pedig a kemény, arcfestékes, bőrszerkós, vért köpködős fazonokkal, akik ezt előadják... Nem tudom, koncerteken ezt mennyire játszották, mert az úgy iszonyat hiteltelen lett volna tőlük. :/ Amúgy egy egészen jó dalról van szó, örülni kell, hogy megszületett, csak nekem ez így akkor is óriási kontraszt... Bár az is érdekes, hogy akkoriban ez volt az egyik leghíresebb, legközkedveltebb daluk.)
Az album borítóját egy Ken Kelly nevű művész készítette. Simmons figyelt fel Kelly munkáira, és meg is kérte, hogy készítse el ő a következő albumuk borítóját. Kelly-t inspirációszerzés céljából néhány koncertjükre is meghívták. Az elkészült munkába azonban a kiadó talált kivetnivalót: túl erőszakosnak vélték, emiatt módosítani kellett kissé.
A KISS-nek végül sikerült megismételni (sőt, még túl is szárnyalni) előző kiadványukat, hamar aranylemezzé vált a Destroyer-lemezük is.
Hát, amit én korábban is hallottam már tőlük erről a korongról, az a Detroit Rock City és a God of Thunder, bár az is tény, hogy igazán nagy hatást sosem gyakorolt rám a KISS zenéje, viszont szeretem hallgatni. Leginkább a "The Who"-hoz tudnám őket hasonlítani, elég sok dalukról ez a csapat ugrott be (mint pl. a "Sweet Pain"-ről, vagy a "King of a Night Time World"-ről).
Sikerült ezúttal is elég sok dalt kijelölni a számlistáról (mit szépítsük: szinte mindet... :D) : ezek közül a 1., 3. és 9. dal az, amit különösen megszerettem (a Beth-et csak így zárójelesen merem említeni... Nem tudok túllendülni azon, hogy nem illik hozzájuk: se a stílusokhoz, se az image-ükhöz nem passzol...).

A lemez legjobbja:

KISS - Detroit Rock City

Osztályzat: 10/7,5

Címkék: heavy metal 1976 hard rock 7.5* KISS |blog 2014| -TimeTravel1-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr875800469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.