HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

 • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
 • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
 • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
 • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
 • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
 • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
 • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
 • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
 • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
 • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
 • Utolsó 20

Dorothy - Fejjel lefelé (2014)

**Valcsa** 2016.01.30. 18:06

dorothy_fejjel_lefele_2014.jpgMár robogok is tovább, hogy górcső alá vegyem a következő lemezt, amit az utóbbi időben elég sokat hallgattam, ez pedig nem más, mint a "Dorothy" nevezetű magyar csitrió csajtrikó csajtrió első lemeze.
A zenekart alapító (és azóta is együtt munkálkodó) három lány, Dodo, Brigi és Klo 2011 végén döntött a zenekar-alapítás mellett, miután ugyanabba a hangszerboltba jártak, és ott összeismerkedtek. A szóban forgó nagylemezükön gyakorlatilag már 2012 óta dolgoztak, amikor is 4 dal elkészült (ami hallható ezen a lemezen is), valamint két klippet is legyártottak, a "Fejjel lefelé" és a "Szívparancsolat" dalokból. Ezután viszonylag hamar a figyelem középpontjába is kerültek: 2013-ban már a Road zenekar vendégeként jártak koncertezni, nyáron pedig a Tankcsapda előzenekara voltak.
A lemez megjelenése után a csajok a FIX TV vendégei voltak, ahol bővebben meséltek megalakulásukról,  stílusukról, első lemezükről: a videót megnézheted ITT.

Tagok:

Gergely Dorottya "Dodo" (ének, basszusgitár)
Blahó Brigitta "Brigi" (gitár)
Kovács Klaudia "Klo" (dobok)

Tracklist:

01. Miért legyek
02. Lélekevő
03. Fejjel lefelé
04. Szívparancsolat
05. Most jó
06. Engedj ki
07. Ezt egy életen át kell játszani (cover)
08. EPU (Egy pofon után)
09. Szeress, utállak (ft. Molnár Máté)
10. Csajok, pasik, rock&roll

Nem tudtam, mit várhatok... Így hát inkább nem vártam semmit. Talán még soha nem volt szerencsém olyan magyar rockzenekarhoz, aminek mindegyik tagja leányzó lett volna, úgyhogy már csak ezért is volt szokatlan a helyzet. :) De aztán mint kiderült, hiába aggodalmaskodtam, mert ez a csajformáció bizony hogy működik! :) Itt a bizonyíték kérem szépen, hogy három nő simán elbír kormányozni egy zenekart. És jól is csinálják!
A "Miért legyek" már kapásból eléggé magasan indít, a lemez egyik húzódala (nem is csoda, hogy ebből is készült klip). Nekem erről az jutott eszembe, hogy a Dorothy-ban nyomokban hallani némi Grenma, Road és Tankcsapda hatást is, mindezt "csajosítva". :) 
Az ezt követő "Lélekevő" egy befuccsolt, menthetetlen párkapcsolat hattyúdala. Akinek volt már ebben az érzésben része, hogy bármennyire is szeretett volna együtt lenni a másikkal, valamiért mégis inkább csak küszködés volt az eredmény, egymás örökös megbántása, meg a szakítás elodázása, az nyilván pontosan át fogja érezni, hogy a csajok mire gondoltak, mikor ez a dal elkészült. Nekem abszolút egyik kedvencem a lemezről: baromi dallamos, dúdolgatható (tulajdonképpen az album összes dala az), emellett frappáns a szövege is.

"Mégis kipróbáltuk,
a nemlétező csodát vártuk,
hogy a szívünkbe véssen:
"TE + ÉN", mint a mesékben,
pedig tudtuk már az elején mind a ketten,
hogy ez így értelmetlen,
elfogy az életerő -
ez a szerelem egy rohadt lélekevő!"
(Lélekevő)

A "Fejjel lefelé" szintén az album legjobbjai között van, a ritmusát lehetetlen nemszeretni. :)
Aztán el is érkezünk a "Szívparancsolat" c. dalhoz, ami engem már első hallásra is teljesen beszippantott. Itt Dodo is hangnemet vált, az eddigi erőteljes, teletorokból való éneklés helyett előveszi a "lányosabb" modorát. A téma a "Lélekevő" vonalát vezeti tovább, némileg finomabb hangvételben: itt is a párkapcsolat lezárása, a továbbállás kerül középpontba, de emellett már megjelenik az új szerelemre való vágyakozás érzése is. A dalok zöme azért elég rádióbarát, de talán ezt tudnám leginkább minden további nélkül elképzelni bármelyik rádióban.
Az "Ezt egy életen át kell játszani" egy  Presser/Sztevanovity Dusán szerzemény, amit annak idején rengetegszer hallottam Hevesi Tamás előadásában, konkrétan ezen nőttem fel. :) Nagy meglepetés volt a Dorothy előadásában hallani, de azt kell mondjam, szuperül sikerült ez a feldolgozás is. Kifejezetten tetszik, hogy amellett, hogy totálisan "dorotis" lett a dal, mindent összevetve mégis hűek maradtak az eredetihez (nem mindig az a jó megoldás, ha teljesen átformálja az ember a feldolgozandó dalt...).
Mindenképpen megemlítendő még a "Szeress, utállak", amit a Road énekesével, Molnár Mátéval készítettek és énekeltek fel a lemezre. Ez nem meglepő, hisz a lányok karrierjében nagy szerepet játszott a Road is, már a kezdetektől: mivel a Dorothy gitárosa, Brigi szintén Domoszlón lakik, ahol a Road tagjai is (és a két csapatból valamennyien Heves megyéből származnak), így az ő révén elhívták a fiúkat az egyik próbájukra, hogy kikérjék a véleményüket. Ebből aztán együttműködés is született, első turnékörútjukon a Road vendégeként vettek részt.
Maga a dal nekem személy szerint olyan semleges, "elmegy egynek" kategória.

Zárásként még annyit mondanék, hogy azóta már megjelent a zenekar második albuma is, a "Jobb, ha hozzászoksz" - mindenképpen meg fogom hallgatni azt is, aztán majd jövök egy ajánlóval arról is. :) Így első benyomásként határozottan jó ez, amit csinálnak, bár a dalok zöme bennem különösebben nem mozgatott meg semmit. Utazás mellé pl. tök jó, eldúdolgatja az ember, koncerteken meg biztosan jót lehet rá bulizni (szerintem a Dorothy tipikusan koncertzenekar: pörgős, énekelhető, biztos vagyok benne, hogy élőben sokkal jobban átjön ez a dorotihangulat is, és mindenki feldobódva távozik a koncertjükről :) ). Dodo hangját külön ki kell emeljem, ő erre született. :) Nagyon fekszik neki ez a stílus; Brigiről és Klo-ról pedig süt, hogy jóban vannak a hangszereikkel, a riffek, dobtémák teljesen a helyükön vannak. Nem tudom, egyébként mióta zenélnek (mármint külön-külön), de az érződik, hogy nem egy totál amatőrökből verbuválódott zenekarról van szó. 

Ígéretes kezdet, kíváncsivá tett a folytatásra is. :)

Azt már fentebb írtam, hogy több kedvenc is lett, ebből én most ezt választom. Tény, hogy nem ez a legtipikusabb, legdorotisabb daluk, de nagyon rendben van, szuperül összerakták, no meg fene tudja miért, de ez került hozzám a legközelebb, szóval ennél maradok. :)
A Dorothy viszont nem lenne igazán Dorothy a Dodo hangjában lévő "dög" nélkül - ami ugyebár ennél a dalnál szándékosan hiányzik is -, úgyhogy nagyon ajánlom meghallgatásra a Miért legyek-et is, ha valaki igazán tudni szeretné, milyen az igazi ereszdelahajamat, Dorothy módra. :)

Dorothy - Szívparancsolat

 

10/6,5

 

Címkék: punk pop rock 2014 6.5* [magyar] ¤EDGE Records¤ |blog 2016| #Dorothy#

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr468330622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.