HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Epica - Consign To Oblivion (2005)

**Valcsa** 2011.07.19. 18:49

Evezzünk kicsit metál-vizekre, egészen pontosan most egy szimfonikus metál banda albumával folytatom a sort. Az Epicáról régebben már írtam, az akkori lemezük és az énekesnő, Simone Simons hangja egyszerűen elvarázsolt - és hát ez most sem történt másként. Több ilyen tehetséges, "életrevaló" csapatnak kellene még ontania magából a lemezeket, de sajnos az ilyenekből van a legkevesebb...
Kamelot-rajongóknak biztosan jó hír az album kapcsán, hogy az egyik dalban (Trois Vierges) Simone duettpartnere a Kamelot együttes énekese, Roy Khan. Hátborzongatóan jól szól a hangjuk együtt, és a dal elején felcsendülő zongoraszólam is jócskán hozzájárul a hangulatteremtéshez (egyfajta komor meseszerű hangulatot kölcsönöz a dalnak): könnyen úgy érezheti az ember a dal hallgatása közben, hogy épp egy operát néz/hallgat. Felemelő. Nincs rá jobb szó. (Még anyumnak is tetszett - bár ez nem csoda, hisz igazából ez puszta szimfonikus elemekből áll, metált senki se keressen benne, mert úgysem talál.) Kellett ez, nagyon is, még ha első hallásra úgy is vélnénk, hogy nem sok keresnivalója van itt.
Ami még érdessége az albumnak, hogy a szövegekre hatást gyakorolt a maja civilizáció, és erőteljesek a lemezen a gregorián énekre emlékeztető kórus-betétek. A hörgős részeket most kifejezetten kispórolták a track-ekből, inkább Simone tiszta énekhangjára koncentráltak, a hangszerekre, és az operás-jellegre (mély hörgős vokálokat még tehettek volna bele, mert igazán jól szól, de ez a "vinnyogva üvöltözés" kezd az agyamra menni... abból lehetett volna még kevesebb is...)
Továbbá a cédén lévő dalok nem éppen különállóak, legalábbis 4 dal biztosan nem az. A legelső tracket is beleszámolva jön ki a 4, hisz az tekinthető a "A New Age Dawns" sorozat ("saga") prológusának (lefordítva "Egy új kor hajnalai"); nem mellesleg ez a dal beillene a Karib-tenger kalózai film zenéjének is, mindenesetre egyértelműen filmzenének való. :)
Mindent összevetve sokszorhallgatós lesz a lemez, és ha nem is kifejezetten a zenei bravúrok miatt, a hangulat miatt abszolút. Bár ezen az albumon nem lett kifejezetten kedvenc dal, mint az előzőn, mégis megérdemli szintén a 9 csillagot, mert több rajta a nagyon szerethető track, és ezzel ellensúlyoz.

Tracklist:

01. Hunab K'u
02. Dance of Fate
03. The Last Crusade (A New Age Dawns I.)
04. Solitary Ground
05. Blank Infinity

06. Force of the Shore
07. Quietus
08. Mother of Light (A New Age Dawns II.)
09. Trois Vierges
10. Another Me "In Lack'ech"
11. Consign to Oblivion (A New Age Dawns III.)

Egészen mostanáig én sem tudtam, hogy melyiket is emeljem ki, hisz mindegyik annyira jó... A választásom most mégis a Quietus-ra esett. A kellő operajelleg megvan benne, nem túl gyors, nem túl lassú - igazából pont jó. (A másik, amit talán hasonlóan nagyon szeretek, az a Solitary Ground... Ennek viszont az a baja, hogy túlontúl lassú. Értem én, hogy ez a tempó illik hozzá leginkább, de valamennyivel gyorsabb ütem még nem rontaná el, sőt... :/)

Epica - Quietus

 

Osztályzat: 10/9

Címkék: 2005 epica 9* symphonic metal |blog 2011|

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr503081007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

**Valcsa** · http://zenefuleimnek.blog.hu 2014.02.09. 15:21:29

Bizony, idén is sok kedvenc előadónk/együttesünk tér vissza új lemezzel, többek között az Epica is. A holland csapat 6. nagylemeze, a "The Quantum Enigma" előreláthatóan május 5.-én jelenik majd meg.
A hír forrása: www.femforgacs.hu/hir/14006/Epica_lemezcim_es_megjelenesi_datum
süti beállítások módosítása