HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Tarja Turunen - My Winter Storm (2007)

**Valcsa** 2013.11.29. 22:55

tarja turunen my winter storm 2007.jpgVisszatértem! :) Lassan 1 hónapja nem jelentkeztem már új albumajánlóval (így év vége felé összejött most minden és időm sem nagyon volt még zenehallgatásra sem), de igyekszem az elkövetkező napokban/hetekben pótolni a lemaradást. :)
Kezdem is a sort mindjárt egy télies lemezzel (tegnap este leesett nálunk is az első hó, szóval épp aktuális), az ex-Nightwish énekesnő, Tarja Turunen első szólólemezével. Tarja 2005-ben vált ki a Nightwish-ből: a gondok már igazából akkor kezdődhettek, mikor a csapat oszlopos tagja, a zenész-dalszerző Tuomas Holopainen és Tarja férje, Marcelo Cabuli (aki egyben Tarja menedzsere is) kapcsolata megromlott, és ez rányomta a pecsétjét Tarja és zenésztársai viszonyára is. Már 2004 végén bejelentette Tarja, hogy el akarja hagyni a csapatot, de még megállapodott a tagokkal, hogy egy album erejéig még marad, illetve egy turnét még együtt végigcsinálnak (amit 2006-2007 környékére terveztek). A 2005 októberében megjelent "End of an Era" c. dvd és duplalemez (melyen többségében a korábban kiadott Nightwish-dalok hallhatóak) az utolsó Nightwish-kiadvány, amin Tarja közreműködött. Az utolsó Once upon a Tour-koncertjük után (amiből egyébként végül kiadták az End of an Era dvd-t), Tuomas átadott egy levelet Tarjának, melyet az összes tag alászignózott, és lényegében arról szólt, hogy a díva-szerű viselkedése és a kapzsisága miatt itt az ideje, hogy távozzon a csapatból (nyílt levél volt, megjelent a csapat honlapján is). Tarja is nyílt levélben válaszolt, és vázolta a saját nézeteit. Állítása szerint őt az bosszantotta, hogy 9 évnyi közös munka után Tuomas képes volt a "szakítást" egy nyílt levélben lerendezni. A kapzsiság vádjára pedig menedzsere és férje, Marcelo Cabuli válaszolt, aki szerint Tarja a legkevésbé anyagiasabb tag volt a csapatban, viszont volt olyan tag, aki a többiekhez képest sokkal nagyobb részesedéssel bírt, holott fejenként 20%-ban állapodtak meg anno...
Szerény véleményem szerint ha Tarja mégis anyagias lett volna, ahogy a csapattársai állították, meg tudtam volna érteni: igazából ő vitte a hátán az egész csapatot, senki sem a gitáros vagy dobos miatt szeret egy csapatot (vagy ha mégis, akkor nagyon ritka az ilyen ember és az ilyen zenész is, akinek a hangszeres játékáért sokan rajonganak: na jó, pl. Slash ilyen), hanem elsődlegesen az énekes/énekesnő miatt. Én legalábbis így gondolom. Kíváncsi lennék, hogy ha csak zenéből állnának a Nightwish dalai, 0 énekkel és 0 szöveggel, vajon úgy is ennyien rajongtak volna értük? Saját álláspont, de nekem így kerek a dolog, hogy énekesnőjük is van, sőt, ha nem lett volna, nem is hallgattam volna, akármennyire jó zenészek... Itt van példának az Apocalyptica: tehetséges zenészek mindannyian, és szívesen hallgatom a dalaikat, de egy énekessel/énekesnővel mennyivel közelebb kerülhettek volna hozzám is. Pl. azokat a dalaikat, ahol vendégénekes is segédkezett, sokkal jobban szeretem, mint a "csak zene"-dalokat... Sok jó zenész van, de igazán karakteres hanggal és énekstílussal rendelkező énekesből igen ám csak szegényes a felhozatal - na a Nightwish-nak pl. eléggé mázlija volt Tarjával ebből a szempontból...
Visszakanyarodva: a szétválás végül is jó véget ért. Tuomas elmondta, hogy nem is áll szándékukban hasonló hangi adottságokkal rendelkező énekesnőt keresni a Nightwish-ba, nem Tarját akarják pótolni, és hogy Tarját továbbra is elismeri, mint művészt, ezen a balhéjuk sem változtatott. Tarja pedig egy interjúban azt nyilatkozta, hogy büszke a Nightwish-ban eltöltött éveire, egykori zenésztársai rendkívül tehetségesek, és a legjobbakat kívánja nekik, és az új énekesnőnek, Anette-nek (aki azóta szintén a távozás mezejére lépett...).
1997 és 2005 között Tarja bejárta a világot a Nightwish-sel, játszottak az összes kontinensen (Afrika és az Antarktisz kivételével), és élőben cirka fél millió emberhez szóltak a dalaik - ez azért akárhonnan nézzük, nem kis teljesítmény. :)

Tracklist:

01. Ite, Missa Est (intro)
02. I Walk Alone
03. Lost Northern Star
04. Seeking for the Reign (instrumental)
05. The Reign
06. The Escape of the Doll (instrumental)
07. My Little Phoenix
08. Boy and the Ghost
09. Sing for Me
10. Oasis
11. Poison
12. Our Great Divide
13. Sunset (instrumental)
14. Damned and Divine
15. Die Alive
16. Minor Heaven
17. Ciarán's Well
18. Calling Grace

A munkálatok 2006 augusztusában kezdődtek, és igazából ez volt az első alkalom, hogy Tarja dalokat kezdett írni. Amennyiben tényleg így volt, és igaz, hogy az "Oasis"-t pl. kizárólag saját maga, önállóan szerezte, akkor Tarja sokkal nagyobb tehetség, mint eddig gondoltam. Valahányszor hallgatom ezt a dalt, fojtogat a sírás. Csodaszép, a hangulata lehengerlő, egész egyszerűen mestermunka. Tipikusan az a zene, amit nem csak a fülünkkel kell hallgatni, hanem kicsit a lelkünkkel is. (Nem beszélve arról, hogy a finn nyelv örök szerelmem, szóval külön öröm, hogy van benne egy rövidke finn nyelvű énekbetét is.) Kicsit filmzene-gyanús is, simán el tudnám képzelni vlmilyen drámában, theme-zeneként (1:40-től azt a részt pláne). 
Az albumról elsőként az "I Walk Alone"-t hallottam, azt hiszem, ezt is valamelyik zenecsatornán anno, a megjelenést követően. Ha jól rémlik, akkoriban még régi Nightwisht sem hallgattam, szóval valószínűleg Tarjától is ez volt az első dalom, úgy általánosságban is. 
Amiről pedig mindenképpen szót ejtenék még, az a "Poison", ami az azonos című Alice Cooper dal feldolgozása - sokszor és sokféle feldolgozásban hallhattuk már; én úgy gondolom, Tarja verziója elsőosztályú.
Lassan ideje lenne pontot tennem a bejegyzésem végére, mert napestig tudnám dicsérni ezt a nőt, egyrészt magáért a teljesítményért, amit produkált ezen a lemezen, másrészt pedig, hogy sikeresen el tudta kezdeni a szólókarrierje építgetését, bele mert vágni.
Nos hát, ami legjobb dalként szóba jöhet, az a 2., 7., 10., 14. és 15. Szóval van választék bőven, ezúttal sem vagyok könnyű helyzetben... :/ Meghánytam-vetettem, és végül erre esett a választásom (az "Oasis"-t és a "Die Alive"-ot is nagyon szívesen linkeltem volna... de talán ez mutatja leginkább hűen, hogy úgy általánosságban milyen dalokra lehet számítani a lemezen):

Tarja Turunen - Damned and Divine

Osztályzat: 10/9,5

Címkék: 2007 metal classical 9.5* symphonic metal |blog 2013| Tarja Turunen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr365667865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása