HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Dalriada - Napisten Hava (2012)

**Valcsa** 2013.05.10. 23:18

dalriada napisten hava 2012.jpgÍgy estére hoztam még egy  album-ajánlót. (:
A Dalriadának már bérelt helye van a kedvenceim listáján. Egyszerűen fantasztikus, amit minden albumukon művelnek, különleges színfoltjai ők a magyar metálzenei palettának (és nem csak ennek).
Igaz, tartottam ettől a lemezüktől kicsit, féltem, hogy ez most túlságosan folkosra sikerült... :/ Elég csak meghallgatni az intrót: sehol egy hörgés, vagy basszus... vagy bármilyen tipikus metál-elem... Ez pusztán népzenei, úgy ahogy van (akárcsak a lemez outrója). "A Dudás" szintén nem nyerte el a tetszésemet (pedig ebből klip is készült, szóval elvileg kiemelkedő dalnak kéne, hogy számítson...), viszont a "Napom, fényes napom"-ra napokig rá voltam pörögve (még akkor is, ha eléggé erőteljesen népiesre sikeredett - a refrén mindenért kárpótolt, és azért az ének alatt - még ha csak a háttérben is, de - van hörgés ;) ). A lendület pedig nem hagyott alább, és minél többször hallgattam végig a "Napisten havát", annál inkább elvarázsolt ez a zenei világ.

Tracklist:

01. Intro (Felcsíki lassú csárdás)
02. A Dudás
03. Tündérkert
04. Napom, fényes napom
05. Napisten hava
06. Julianus útja
07. Puszta föld
08. Hunyadi és Kapisztrán nándorfehérvári diadaláról (Saltarello)
09. Hírhozó
10. Borivók éneke
11. A juhászlegény balladája
12. Outro (Gyimesi)

Szokás szerint ezúttal is, míg írom az ajánlót, elkezdtem újrahallgatni a lemezt, most pl. a "Julianus útja" megy. Ez az akusztikus rész az elején baromira tetszik. *-*
A "Puszta föld" is jólesett (megjegyzem: a nyitánya ennek is nagyon ott van! o.O), már kezdett kicsit hiányozni a lemezről Ficzek András szólóéneke, örülök, hogy több dalban is hallható, igazából már nem lenne Dalriada a Dalriada nélküle - férfi énekben ő tartja a frontot az énekesnőjük, Binder Laura mellett, a bámulatos zenésztársaik pedig szintén igényes munkát nyújtanak a zenei alapban: Németh-Szabó Mátyás gitáros, Molnár István basszusgitáros, Rieckmann Tadeusz dobos és Ungvár Balázs billentyűs. A csapat oszlopos tagjaihoz többnyire társulnak még más zenészek is - pl. ezen a lemezen a Fajkusz Banda működött közre -, hegedűvel és egyéb hangszerekkel, melyek leginkább a dalok népzenei vonulatát hivatottak erősíteni.

Nos, hát ezúttal sem tudtam elkerülni, hogy utamba ne kerüljön néhány kritika erről a lemezről is... Hát, nem tudom, miért is lenne ez "mulatós metál", de a sok okos biztos marhára ért hozzá... -.- Én a részemről büszke vagyok a Dalriadára, hogy ilyen csapata is van hazánknak, akiknek volt bátorságuk valami újat meghonosítani, és nem csak a hagyományos értelemben vett metált nyomatják - az ilyen csapatokkal amúgy is már Dunát lehetne rekeszteni... Szerintem alapból ez lenne a cél, hogy azt a zenét, amit játszanak, azt minél inkább egyedivé tenni, valami különlegeset, igényeset alkotni, nem pedig azt csinálni, amit a többi x ezer banda... Nos, a Dalriada megtette, és úgy tűnik, egyre inkább megtalálják a saját hangjukat (talán az "Ígéret"-lemezzel kezdtek még inkább folkosabbá válni, és kicsit mintha a metál-tempóból is visszavettek volna - azért a korábbi lemezeiken voltak elvetemültebb hörgéssel, harsh vokállal készült negatívabb felhangú dalok is, ezeknek itt már - egyetlen tracktől eltekintve - nyoma sincs).

Tudom, elég unalmas már, hogy mindig ezzel jövök, de baromi nehéz egyet kiemelni a rengeteg szuper dal közül... :/ Ezúttal is több felvétel között vacillálok (ez sejthető volt, mert a lemez háromnegyedét már amúgy is kijelöltem pirossal, de hát ez van: ami jó, az jó :D). Ugyebár az első nagy kedvenc a lemezről a "Napom, fényes napom" volt. Akármennyire is folkos, nekem nagyon tetszik. A lemez címadó dala, a "Napisten hava" is nagyon fülbemászó, előszeretettel énekelgetem. :) A Hunyadi-Kapisztrán történet feldolgozása szintén nagyon jól sikerült. Ami kicsit kilóg a sorból, az "A juhászlegény balladája", talán ez a legkevésbé folkos az összes felvétel közül, itt inkább a power és a doom metál találkozik - akik kevésbé bírják a Dalriada népzenei-mivoltát, nekik valószínűleg ez tetszeni fog, úgyhogy bátran ajánlom.
Mindenki másnak viszont azt hiszem, ezúttal ezt fogom ajánlani (bár, nem sokkal előzte meg a "Julianus útja"-t), a legjobban persze akkor jár mindenki - akihez kicsit is közel áll a műfaj -, ha a lemezt úgy, ahogy van, meghallgatja :)) :

Dalriada - Hunyadi és Kapisztrán nándorfehérvári diadaláról (Saltarello)

Számomra abszolút hozták az Ígéret-album színvonalát (amit anno szintén 10-esre értékeltem), imádtam ezt a lemezüket is. Még sok-sok ilyet kívánok nekik, mert ez így teljesen rendben van, és akik szeretik a Dalriadát, a maga népi-metálos zenéjével, továbbra is szeretni fogják a bandát (persze, azért nem árt tudni, hogy hol van a határ, milyen mértékben ildomos folkosítaniuk, de én úgy érzem, még egálban van a két műfaj, és remélhetőleg ez így is marad) . Akik pedig eddig sem szerették a dalaikat, ezután sem fogják, bármit is csináljanak... Szóval: hajrá, csak tovább ezen az úton! :)

Osztályzat: 10/10

Címkék: 2012 folk metal 10* |blog 2013| [magyar] ¤Nail Records¤ #Dalriada# ¤Hammer Records¤

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr1005294309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása