HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Lynyrd Skynyrd - Second Helping (1974)

**Valcsa** 2014.01.23. 23:55

lynyrd skynyrd second helping.jpgMár itt is vagyok a soron következő évből, 1974-ből választott koronggal.
A Lynyrd Skynyrd amerikai csapat 1964 óta létezik, eleinte még The Noble Five néven próbáltak szerencsét. A zenekar alapítói: Ronnie Van Zant (énekes), Allen Collins (gitáros) és Gary Rossington (gitáros). Egy évvel később csatlakozott a trióhoz Bob Burns (dobos) és Larry Junstrom (bassze- ros). Több névcsere után megállapodtak a Lynyrd Skynyrd névnél (gimnáziumi tornatanáruk, Leonard Skinner neve után, aki nem kifejezetten szimpatizált az ilyen hosszú hajú rockerfazonokkal. A sors különös fintora, hogy később baráti kapcsolat alakult ki köztük. :) ).
Hamarosan, 1970-ben cirka 1 év erejéig Ricky Medlocke is csatlakozott a srácokhoz, és ekkoriban két dobosa volt a csapatnak (Medlocke egy ideig egyedül is tartotta a frontot, míg Burns ideiglenesen elhagyta a bandát). Medlocke '96-ban visszatért a zenekarba, és máig tagja a csapatnak.

Tracklist:

01. Sweet Home Alabama
02. I Need You
03. Don't Ask Me No Questions
04. Workin' for MCA
05. The Ballad of Curtis Loew
06. Swamp Music
07. The Needle and the Spoon
08. Call Me the Breeze

A "Second Helping" album, ahogy a címe is mutatja, a második nagylemeze a csapatnak.
Tagok az album készítésekor: Van Zant, Collins, Rossington, Burns, Ed King (gitáros), Leon Wilkeson (basszeros) és Billy Powell (billentyűs).
Már a legelső lemezük is sikeres volt, rajongói bázisuk pedig továbbra is rohamosan nőtt (részben a The Who zenekarral való turnézásuknak köszönhetően), a második albummal viszont minden kétséget kizáróan, végérvényesen beírta a Lynyrd Skynyrd magát a nagyok sorába. Ez nem is csoda, ilyen szuper dalokkal, mint pl. a Sweet Home Alabama, ami már a lemez megjelenésének idején is óriási siker volt. Ez egyébként egyfajta "válasz-dal" Neil Young "Southern Man"-jére (Van Zant és Young nem vetélytársak, sokkal inkább egymás zenéjének rajongói és barátok voltak, így ez a dal is ennek jegyében született).
A zenekar karrierjét egy súlyos baleset törte derékba, 1977-ben, három nappal az ötödik, "Street Survivors" című lemezük megjelenése után, egy repülőgép-szerencsétlenségben a két pilóta és a menedzser mellett a csapat három tagja is életét vesztette (Ronnie Van Zant énekes, Steve Gaines gitáros és nővére, Cassie, aki háttérénekese volt a csapatnak). Steve 28, Ronnie és Cassie 29 évesek voltak. A repülőgép üzemanyaga kevéssel úti célja elérése előtt kifogyott, és bár a pilóta megkísérelte a kényszerleszállást, ez nem sikerült, és lezuhantak egy erdőben. Az ütközésben a repülőgépen tartózkodó többi utas, köztük a zenekar többi tagja, Collins, Rossington, Wilkeson, Powell, Pyle (1974-ben, dobosként szegődött az együtteshez) és Hawkins (1975-től háttérvokálos volt a csapatban) is súlyosan megsebesült.
A csapat ekkor - érthető okokból - feloszlott. 1987-ben újraszerveződtek: a balesetet túlélő tagok mellett (Hawkins és Collins kivételével) új énekes került a zenekar élére, mégpedig elveszített társuk, Ronnie öccse, Johnny. Collins egy autóbaleset következtében lebénult, de zenei rendezőként továbbra is a zenekar életének része maradt. Később tüdőgyulladást kapott, és 1990-ben, csupán 37 évesen elhunyt.
A Lynyrd Skynyrd még napjainkban is aktív, legutóbbi lemezük 2012-ben jelent meg. A '64-es alapítók közül mára már csak Rossington zenél a csapatban.

"Well you know that I need you
More than the air that I breathe
And I guess I'm just trying to tell you woman
Oh, what you mean to me"
(I Need You)

Így, hogy írtam a zenekar kalandos és hányatott életéről, ideje most már rátérni a szóban forgó lemez dalaira is. 
Itt van egyből az első dal a lemezről, a híres-neves "Sweet Home Alabama". Sok évvel ezelőtt a "Mindenütt nő" c. filmben hallottam 2 feldolgozását is (aminek egyébként eredeti címe megegyezik a dal címével), és akkor szerettem bele ebbe a dalba úgy istenesen. :) Aztán pár hete a Shinedown-féle "Simple Man" kapcsán rátaláltam a Lynyrd Skynyrd-re (mert ugyebár az ő első lemezükön jelent meg ez a dal), és onnan találtam el a S.H.A.-ig, mert őszintén: gőzöm sem volt, hogy eredetileg ez is az ő daluk. :D Igen, tudom, ez megint csak az én szegénységi bizonyítványom... Mindenesetre imádom ezt a dalt, és ez tényleg eredetiben a legjobb.
Tovább menvén a számlistán, az "I Need You" is első hallásra megfogott. Nincs túlragozva, mégis annyira jó... *-*

"Oh baby, I love you 
What more can I say 
Oh baby I need your sweet lovin 
I miss you more every day"
(I Need You)

Ami még nagy-nagy kedvenc, az a korong záróakkordja, a "Call Me the Breeze". :) Egyik nagy szerelmem ez a fajta zene: a lábam mindig önálló életre kel, amint meghallom. Úristen, mekkora bulit csinálhat/csinálhatott a koncertjein a Lynyrd Skynyrd! :) Garantálom, hogy lesz még róluk szó a későbbiekben is, nagyon tetszik a zenéjük, úgyhogy tutira nem állok meg 1 albumnál. :) Ez a lemez úgy tökéletes, ahogy van, nem hiába fogok rá annyi pontot adni, amennyit adok... ;)
Ezúttal sem ér meglepetés senkit sem a legjobb dal kiválasztásánál. :) Bátran ajánlom, nem csak ezt a dalt, de az egész lemezt mindazoknak, akik bármiféle vonzalmat éreznek a country- és blues rock iránt. :)

Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama

Osztályzat: 10/10

Címkék: 1974 blues rock 10* country rock southern rock |blog 2014| -TimeTravel1- Lynyrd Skynyrd

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr535778880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása