HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Nirvana - Nevermind (1991)

**Valcsa** 2013.06.03. 00:44

nirvana nevermind zenefuleimnek.blog.hu.jpgSzámomra a Nirvana sikere mindig is megfejthetetlen lesz. Igazából nem értem, hogy miért ennyire kiemelkedő a rockzenei életben. Egyrészt elég rövid életű zenekarról van szó, mindössze cirka 7 évig tevékenykedtek, ezalatt három lemezt adtak ki (a Nevermind a második stúdiólemezük, és talán a legsikeresebb is). Ennek ellenére rengeteg zenekarnak példaképe, mintája volt a Nirvana, és mai napig is érződik a csapat hatása.
1987-ben alakult a banda, Kurt Cobain énekes/gitáros és Krist Novoselic basszusgitáros vezényletével. Az évek során több tagjuk is volt, ám a végleges felállás 1990-ben alakult ki, amikor Dave Grohl dobos csatlakozott. Igazi áttörést karrierjükben a Nevermind-dal értek el, a Smells Like Teen Spirit c. daluk hamar népszerű lett, és a bandát is egy csapásra szárnyára vette a hírnév. [Ilyenkor egyébként fura belegondolni, hogy ez a lemez velem egyidős, de pl. a Smells like... vagy a Come as you are ennyi idő távlatából is közkedvelt, még a fiatal generáció körében is - szóval valamit tényleg tudhattak... :)]
Ahogy a csapatok zöme, így a Nirvana sem maradhatott ki a balhékból: a '92-es MTV Video Music Awards-on pl. egy olyan dalt akartak eljátszani, amit a show szervezői kifejezetten nem akartak. Végül annyi lett belőle, hogy 2 sort mégiscsak végigjátszottak abból a dalból, ami egyébként a 1993-as "In Utero" albumukon "Rape Me" címmel meg is jelent (baromi ismerős volt, aztán rájöttem, hogy én ezt már hallottam a Seether feldolgozásában o.O). Aztán pedig rátértek a "Lithium"-ra (a Nevermind albumról). Az előadás azonban nem úgy sikerült, ahogyan a szervezők is várták: a vége felé egy elromlott erősítő okozott galibát, majd pedig Novoselic félresikerült "mutatványa" (feldobta a gitárját a levegőbe, azonban nem sikerült elkapnia, így fejen találta, és szédelegve botorkált le a színpadról). A dal végeztével Cobain is csinálta a műsort: a gitárjával ütlegelte a hangtechnikai berendezéseket, a dobos Grohl pedig kihasználva a felfordulást, a mikrofonhoz rohant, és "Hi,Axl!" bekiabálásokkal provokálta a Guns'n'Roses-es Axl Rose-t, akivel a show előtt nézeteltérése támadt a zenekarnak.
A Nirvana szárnyaló karrierjét Cobain öngyilkossága törte derékba: 1994 márciusában egy európai körút alkalmával Rómában tartózkodott a csapat. Cobain felesége, Courtney Love itt talált rá egy hotelszobában az eszméletlen Kurt-re, aki bár gyógyszert vett be, amire pezsgőt ivott, mégis sikerült még megmenteni az életét. Később a heroinfüggőség ismét hatalmába kerítette, melyen az elvonó sem tudott segíteni: Cobain kiszökött, majd hazautazott az intézetből, áprilisban pedig Seattle-i házában találták holtan az énekest, főbe lőtte magát. Búcsúlevele nyilvánosságra került (itt olvasható teljes hosszában: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kurt_Cobain). Hát, biztosan velem van a baj, vagy a fordítás nem pontos, de őszintén: én nem értem, hogy végül is mi baja volt konkrétan az életével, bár az is igaz, hogy az öngyilkosokat alapból nem tudom megérteni... Érzékeny ember lévén talán túl sok volt neki, hogy ennyire szerették, már tehernek érezte és ezt nem tudta feldolgozni... Vagy a drogoktól nem tudott szabadulni, és ez volt ennyire elviselhetetlen számára... De nem értem, hogy mikor ott volt a kislánya, Frances, hogy volt képes figyelmen kívül hagyni azt a gyereket, és hogyan képzelhette, hogy így neki jobb lesz? :/ De sajnos már ez is örök talány marad...

Tracklist:

01. Smells Like Teen Spirit
02. In Bloom
03. Come as You are
04. Breed
05. Lithium
06. Polly
07. Territorial Pissings
08. Drain You
09. Lounge Act
10. Stay away
11. On a Plain
12. Something in the Way
13. Endless, Nameless (rejtett szám)

A csapat feloszlása után Dave Grohl tudott leginkább érvényesülni a tagok közül. 1995-ben megalapította a Foo Fighters-t, ahol máig is énekel, gitározik és dobol (emellett több neves együttesben is dobolt).
A Nirvana többek között (hazai vonatkozásban) a Tankcsapda zenéjére, munkásságára is hatással volt (leginkább a korai lemezeikre). A TCS egyik dala, az "Egyszerű dal" a "Polly" sémájára íródott zeneileg, és Cobain-nek szerettek volna emléket állítani ezzel.
Bár elismerem, hogy egész jó dalokat hoztak össze, és tisztelem a zenei munkásságukat, mégis úgy érzem, hogy kissé túlértékelik a csapatot és Cobaint is... Ezen a lemezen is csupán néhány olyan dalt találtam, amire azt mondtam, hogy na igen, ezeket képes lennék naphosszat hallgatni...Itt van ugye az 1. és a 3. track, ezeket már évek óta ismerem, és szeretem is. Aztán hogy most úgy egészben hallgattam a lemezt, kifejezetten megtetszett a Breed is. :) De ezek közül amelyik dal mindig egyet fog jelenteni számomra a Nirvanával:

Nirvana - Smells Like Teen Spirit

(Egyébként most a címkézésnél vettem észre, hogy ez az album lesz idén a 27.ajánlóm... Kurt pedig 27 évesen lett öngyilkos... No comment - de azért borsódzik a hátam... o.O)

Osztályzat: 10/7

Címkék: 1991 grunge indie rock alternativ rock 7* Nirvana |blog 2013|

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr135340887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása