HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Intim Torna Illegál - Kísérlet (2012)

**Valcsa** 2015.12.31. 10:10

intim_torna_illegal_kiserlet_2012_zenefuleimnek_blog_hu.jpgMégsem az Apocalyptica-lemez lesz idén az utolsó. :) Van még néhány cd, amit 2015-ben sz*rráhallgattam, és hiba lenne nem 2015-ben írni róluk, még ha csak röviden is. Úgyhogy kezdem is az Intim Torna Illegál második nagylemezével, a "Kísérlet"-tel.
A címmel ellentétben nincs itt semmi "Kísérlet", ez egy határozottan ITI-s, alternatív rock lemez. Itt igazából nem kell számítani semmire, csak egy cirka háromnegyed órányi lazításra, énekelhető, végtelenül fülbemászó dalokkal. :) Nekem is az jön le teljesen a dalaikból, amit Kiss Sándor, a zenekar basszerosa is nyilatkozott egyszer: "Olyan zenét játszunk, ami kívülről és belülről is megmozgat, ami vicces, szabad, zabolátlan, őrült. Ilyenek vagyunk mi is, ettől lesz őszinte. Felszabadult, vidám, táncos, utcazene-hangulatot teremtünk, ahol kiengedheted magadból a feszültséget, ahol körülölel az örömzene." (forrás: tomtom.hu)
Továbbra is fenntartom azt, amit a 2014-es lemezüknél már írtam: ha egyszer lehetőségem nyílik elmenni egy ITI koncertre, tutira ott fogok csápolni az első sorokban. :))

Megjelent: 2012. október 31.

Tagok:

Dorogi Péter (ének, gitár)
Kiss Sándor (basszusgitár, vokál)
Gálos Ádám (dob, vokál)
Nádasdi János (ütőhangszerek, vokál)

Tracklist:

01. Holnap
02. Eva Mendes
03. Felhő fenn az égen
04. Hozzátok a nőket!
05. Hold
06. Felfedező
07. A Mennyország kapujában
08. Nevetségesen
09. Adta alám
10. Fekete Mambó
11. Dobj egy kötelet

Rögtön hoznék is egy cikket, a Funzine.hu-n jelent meg 2012-ben, a lemez kiadásának évében, akkor készítettek az énekessel, Dorogi Péterrel egy interjút a "Kísérlet" kapcsán: ITT olvasható teljes hosszában.
A dalokat pedig sorba véve, vagyis nem teljesen sorba, inkább hasrapacsi alapon (a fenti interjúból átemelt részletekkel tarkítva): 
Kezdeném a sort "A Mennyország kapujában"-nal, ami kicsit komorabb hangulatot alapoz meg, itt nincs buli, nincs poén, csak önmagunk keresése, a szokásos énekelhető formában tálalva.
A "Dobj egy kötelet" az egyetlen dal a lemezen, ahol ismét felbukkan az előző ITI lemezajánlónál már említett Lukács Laci-érzés (na jó, ilyen még a "Nevetségesen" is), Dorogi Péter hangja itt hasonlít leginkább a Laciéra, és maga a track is összességében nagyon Tankcsapdás lett, ezt a szöveget simán írhatták volna ők is:

"Menekül minden a földről,
aki nem bírja már nézni,
hogy az állatot, sem az embereket
nem hagyják tovább élni,
és a nyakába kötnek mindent,
hogy érezze a súlyát,
ha elszabadulna, csak annál jobban
meghúzzák a pórázt.

 

Dobj egy kötelet nekem, 
én kihúzlak téged a mélyből
ahova nem menne senki
csak úgy le a jó kedvéből.
Öntsél mindent a földre,
szabad az ég fölötted
ami lefele húzna
ott van már mögötted.
"
(Dobj egy kötelet)

Ettől a Tankcsapda-íztől eltekintve viszont nagyon szeretem ezt, főleg, hogy mindezek ellenére így sem idegen tőlük ez a dal, sőt, megkockáztatom, hogy ez az egyik legjobban összerakott daluk.
Az "Eva Mendes"-t is szeretem, poénos módon egy olyan színésznőről kapta a dal a címét, akiért egyébként pasik tömege rajong... :D (sok filmben láthattuk már szerepelni Eva Mendest, mint pl. A randiguru, A szellemlovas, Halálosabb iramban, Volt egyszer egy Mexikó c. filmekben). 
Éles váltás ehhez képest a "Fekete mambó": "Van a Fekete Mambó című szám, aminek mindenképpen meg kellett íródnia. A környezet ihlette, az állandó hírek körülöttünk azokról a veszélyekről, amik ott tanyáznak a küszöbünkön. Ezt a számot konkrétan a nemrégiben Ginával elkábított, két budapesti lány tragédiája és a pécsi pszichológus lány meggyilkolásának története ihlette. Szörnyű esetek, amik sok emberre, köztük rám is nagy hatással voltak. Nagyon örülök neki, hogy egy ilyesféle szám felkerülhetett a lemezre – ez nem egy vidám sláger és nem azért íródott, hogy több lemezt eladjunk. Rólunk szól, emberekről, és talán óvatosságra int, hogy kísérletezés közben vigyázzunk egymásra."
A "Felfedező" az új utak kereséséről szól, de számomra igazából semmi extra, elvagyok vele, de különösebben nem szerettem meg. 
Kifejezetten jó pillanat volt a lemezen a "Felhő fenn az égen" c. dal. :) "A szövegekben is több helyen előfordulnak olyan részek, amiket a kísérlet esernyő alá vonhatunk: a Felhő fenn az égen című számban egy ember megkísérli megfejteni egy másik ember gondolatait és felfedni a lélekben rejlő titkokat." Engem ez a dal totál megfogott, szövegben, dallamban, mindenhogyan. :) Kísérletezés ide vagy oda, ennek ellenére azt mondom, hogy ha valakinek az Intim Torna Illegáltól ajánlanom kéne néhány dalt, ez mindenképpen közte lenne, olyannyira tipikus és szerethető ez a daluk. :)
A "Hold" a nyugisabb felvételek közül való; ahogy Peti fogalmazott az interjúban, ez "egy romantikus éjszakából nőtte ki magát". Laza, dúdolgatható, de az ITI kapcsán biztosan nem ezt a dalt fogom felemlegetni.
A "Holnap" egy erőteljes alternatív rock nyitódal a lemezen. Ez is egy szeretem-dal, bár azért nem annyira, mint pl. a harmadik, hetedik, vagy épp az album utolsó track-je.
A "Hozzátok a nőket" c. dalt egy legénybúcsú ihlette, és talán ez a legfesztelenebb felvétel az egész lemezen. :) Én nem tartom kiemelkedőnek, mindenesetre a vicces és frappáns szövegrészeknek hála jól szórakoztam a hallgatása közben. :))
Utolsóként megemlíteném még a "Nevetségesen"-t, ami szintén ezt az irányt követi, poénkodásban sem marad el, sőt még túl is tesz az előzőn - ennek a dalnak a témáját pedig egy lerészegedés adta, pontosabban egy átmulatott éjszaka emlékfoszlányait meséli el. :) 
Alapjában kellemes perceket szerzett nekem ez az album; nem mondom, hogy kihagyhatatlan, vagy egetrengetően fantasztikus dalokkal lenne tele, de kivétel nélkül mindegyik szerethető, dúdolgatható, maximálisan kellemes kikapcsolódás lehet egy-egy délutánra, lazulgatós estére. :)
Amivel engem leginkább az ujjaik köré csavartak, az a "A Mennyország kapujában", "Dobj egy kötelet" és a "Felhő fenn az égen". Ezúttal sem volt egyszerű, mert mindhármat ugyannyira nagyon megszerettem, de ami számomra talán a legtökéletesebb dal az egész lemezen: 

"Az élet egy kísérlet,
hogy ki marad ember és kiből lesz kísértet."

Intim Torna Illegál - Dobj egy kötelet

 

A "Mindenkinek igaza van" albumukra 8,5*-ot adtam, amin olyan dalok voltak, mint a Nélküled, meg a talán legismertebb számuk, az Örökké (plusz még volt jó néhány dal róla, amit azóta már rongyosra hallgattam), így ez most nem kaphat annyit, nem ütötte meg nálam azt a szintet. Az értékéből viszont nem von le semmit, bátran ajánlom ezt a lemezt is tőlük. :)

10/7,5

Címkék: pop rock 2012 alternativ rock 7.5* |blog 2015| #Intim Torna Illegál# [magyar] ¤Tom-Tom Records¤

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr768225212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása