HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Nightwish - Once (2004)

**Valcsa** 2011.08.06. 17:37

Már hetek óta halasztom ezt a bejegyzést, de most már ideje lesz megírni, mert így sosem fogom utolérni magam. :D
Kedvenc finnjeim 2004-ben elkövetett "bűnözéséről" fogok most írni pár szót.
A "Once" a csapat ötödik stúdiólemeze, és egyben az utolsó olyan, amelyben Tarja Turunen énekel.
A borító szerintem nagyon szép: a képen szereplő angyal egyébként a római Protestant Cemetery- ben (protestáns temetőben) található szobrot ábrázolja. A szobrot William Wetmore Story készítette, a neve "Angel of Grief" (a bánat angyala). A zokogó angyalt ábrázoló szobrot William felesége, Emelyn sírján helyezték el; később maga a szobrász is ide lett eltemetve.
Kép a szoborról, eredeti környezetében: 
http://media.photobucket.com/image/angel%20of%20grief%20rome/kspen6003764/800px-WWStoryRome.jpg
Zeneileg is tartogat újdonságot számunkra ez a lemez: ilyen pl. a Creek Mary's Blood. Egy indián világot idéz meg a hallgató képzeletében, és ehhez merőben hozzájárul a dal végén hallható indián ima is. Emellett említést érdemel a lemezre felkerült egyetlen finn nyelvű dal, a Kuolema Tekee Taiteilijan. Nem is értem, miért nem énekel sok finn és angol nyelvterülettől független nemzetiségű banda a saját nyelvén. Ez annyira szép dolog - oké, hogy így nem lehet olyan egyszerűen megérteni, meg hogy az angol a világnyelv, és valószínűleg a Nightwish se futott volna be ennyire, ha nem kezd angolul is énekelni, de akkor is... Vagy legalább lenne fele-fele arányban... :S Nem így, hogy (ha bónuszok nélkül nézzük) 11-ből 1 dal saját nyelvű... Nem mondhatni, hogy rajongok a Rammstein-ért, de emiatt tisztelem őket, hogy büszkék a saját nyelvükre, és ők pl. vállalták, hogy németül zenélnek, és azóta is...
A finnt pedig szeretem. Mint nyelvet. Kiejtésben és sok másban is tényleg hasonlít a magyarhoz. Talán majd egyszer komolyabban beleásom magam. :) Nem lenne rossz.
Visszatérve még ehhez a dalhoz: készült belőle egy nagyon frappáns kis "félrehallós videó", mely "bizonyítja", hogy a finn és a magyar nyelvek igenis rokonok. :D Sajnos nekem elveszett kicsit a zene szépségének élvezete, miután ezt megnéztem. :D Úgyhogy ha még valaki nem ismeri, akkor linkelem, de FIGYELMEZTETÉS: aki ezt megnézi, nagy valószínűséggel nem fogja tudni úgy végighallgatni többé az eredeti Nightwish-dalt, hogy ne hallja bele a paródia-fordítást.
https://www.youtube.com/watch?v=tJ-PWUCw_x8
Sajnos a youtube letiltotta a hangot, úgyhogy nem árt mellette elindítani az eredetit is. Vicces. :)

Tracklist:

01. Dark Chest of Wonders
02. Wish I had an Angel
03. Nemo
04. Planet Hell
05. Creek Mary's Blood
06. The Siren
07. Dead Gardens
08. Romanticide
09. Ghost Love Score
10. Kuolema Tekee Taiteilijan
11. Higher than Hope

Ez utóbbi dal Mark Brueland emlékére íródott: egy rákban elhunyt 30 éves fiatalember emlékére, akinek súlyos betegen az volt az utolsó kívánsága, hogy hadd láthassa kedvenc zenekarát, a Nightwisht élőben. Sajnos a betegség 2003 végén maga alá gyűrte. (Ahogyan Tarja énekli: "With first snow I'll be gone.") 
Tuomas Holopainen (a banda fő dalszerzője és billentyűse) méltó emléket állított neki a Higher than Hope című dalukban. A zene gyönyörű lett, és a szöveg is kifejező. Sőt, ha értesüléseim nem csalnak, maga Marc is hallható a felvételen úgy a dal közepe táján, amint a betegségéről beszél, és arról, hogy milyen kilátástalan a jövő.
Rest in Peace, Marc.

Na de hogy most már lezárjam ezt a posztot (amit eléggé bő lére eresztettem most...), következzen a szerintem legjobban sikerült track a lemezről:

Nightwish - Creek Mary's Blood


 

(Meghallgattam az új énekesnő, Anette előadásában is... Igazán nem értem, miért kell a Tarja hangjával megszokott és megszeretett dalokat előadnia - olyan hajmeresztő hajlításokat csinál, hogy borzalmas... o.O Inkább csak a saját dalaikat énekelje, az nagyon megy neki, a Tarjásakat meg hagyja békén, mert az egyáltalán nem áll jól. Ez a véleményem. Pont.)

Osztályzat: 10/9

Címkék: 2004 power metal 9* symphonic metal |blog 2011| #Nightwish#

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr803111701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jurancsik Eszter 2016.11.22. 10:28:50

Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és tényleg vért pisilt a régi dalok éneklésekor, de becsületére legyen mondva, hogy mindig megpróbálta a legjobbat kihozni magából. :)

**Valcsa** · http://zenefuleimnek.blog.hu 2016.11.22. 10:33:00

@Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért ennyire egyszerűen nem pótolható, mint ahogy szerették volna... Azt mondjuk nem tudom, hogy később rájöttek-e erre, hogy ez így gáz, és felhagytak-e a szélmalom-harccal, mert az élő koncertjeiket nem követtem. :)

Jurancsik Eszter 2016.11.23. 17:10:31

@**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehetséges, megtalálta a saját stílusát, ahogyan Tarja is jóval többet ki tud hozni a hangjából szólóban. A legutóbbi lemeze nagyon király lett! :D :D Nem tudom, hallgattad-e, de pl. a Muse-coverben, a Supremacy-ben olyan hangok jönnek ki ebből a 168 centis nőből, hogy a fejed lerepül. :D Anette is új lemezt készít, de hallottam egy finn műsorban operát énekelni, amitől lementem hídba. Ha még nem hallottad, csak javasolni tudom, hogy keresd meg a Youtube-on! Fantasztikus!!! Biztos, hogy a Nightwish-es karrierje után még képezte a hangját, mert így énekelni még nem hallottam soha azelőtt! :D

**Valcsa** · http://zenefuleimnek.blog.hu 2016.11.23. 17:26:50

@Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék nyugodt, ki tudja, pár év múlva őt milyen indokkal és hogyan fogják "elzavarni" majd a zenekarból...
Tény, hogy ennyi pozitívum legalább van a dologban, hogy egyik ex-énekesnőjük sem hagyott fel a zenéléssel ezek után sem, hanem bebizonyították, hogy egyedül is képesek megállni a lábukon. :)
Nekem még sajna kimaradt Anette szólólemeze is, és Tarjától is csak a My Winter Storm-ot hallgattam még csak, amiről itt is írtam, a többi még hátra van. :) (Nem panasz, mert ennél nagyobb problémám sose legyen :D de mindig annyi az aktuális lemez itt nálam, hogy nem mindegyik engem érdeklő albumhoz jutok el időben. :) De ami késik, nem múlik. :) )
süti beállítások módosítása