HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Black Sabbath - Paranoid (1970)

**Valcsa** 2014.01.08. 21:45

black sabbath paranoid 1970.jpgMár tavaly is készültem rá, most viszont már nem akarom tovább halogatni, úgyhogy be is jelentem: útjára indítok egy új rovatot a blogomon, amelyben is a '70-es évektől kezdve napjainkig minden évből fogok hozni egy albumot, amit ajánlani fogok. :) Biztosan lesz olyan album, ami egy-egy körből ki fog maradni, de úgy tervezem, hogy a jövőben majd többször is végig fogok menni az éveken, szóval ami pl. 1988-ból vagy 1992-ből kimaradt, az majd sorra kerül a következő fordulóban. :) Nem is mindig az év legnagyobb sikeralbumáról fogok blogolni, hanem ami épp elém kerül, vagy úgy érzem, érdemel pár jó vagy nem túl jó szót. Az ide kapcsolódó posztokat a címkék között "TimeTravel1" néven fogjátok tudni visszakeresni. 
Kezdem is az első 10-es blokkot a '70-es évekkel, onnan is elsőként 1970-ből a híres-hírhedt Black Sabbath Paranoid-jával.
A Black Sabbath 1968-ban, idestova 45 évvel ezelőtt alakult. Az angol heavy metal csapat alapítótagjai között volt Ozzy Osbourne énekes, Tony Iommi gitáros, Geezer Butler basszeros és Bill Ward dobos. Kezdetben heavy blues rock csapatként működtek, "Earth" néven, leginkább okkult (természetfölötti és szellemvilággal kapcsolatos) témákat ötvöztek horror-inspirálta szövegekkel és lehangolt (vagy "mélyre hangolt") gitárral adták elő a dalaikat.
A "Paranoid" album még az eredeti felállásban készült el, a csapat második nagylemezeként. A tagok viszont az évek/évtizedek során gyakran cserélődtek: legendás tagcsere az énekesváltáskor történt. Ozzy 1979-ben elhagyta a csapatot (pontosabban "kitették" onnan) már-már mértéktelen drogfogyasztása miatt, így a 9. és 10. nagylemezüket már Ronnie James Dio frontemberrel készítette el a zenekar. Ám ő sem maradt sokáig: a 11., Born Again c. albumuk már Ian Gillian vokáljával készült el, és ezután sem mondható állandónak a banda felállása: töltött még be náluk énekesi posztot Glenn Hughes, Ray Gillen és (Ozzy után leghosszabb ideig, 9 éven át) Tony Martin. Az énekes mellett többször változott a basszeros és a dobos személye is, egyedül a gitáros, Tony Iommi tagja a kezdetektől a Black Sabbath-nak.
Ozzy 1997-ben tért vissza véglegesen a zenekarba, aminek jelenleg is tagja (amellett, hogy szólókarrierjét is építgeti: 1980-tól kezdve napjainkig már 11 lemeze jelent meg).

Tracklist:

01. War Pigs
02. Paranoid
03. Planet Caravan
04. Iron Man
05. Electric Funeral
06. Hand of Doom
07. Rat Salad
08. Fairies Wear Boots

Nem véletlenül választottam ezt az albumot már így kezdésnek: az ezen található "Iron Man" és a "Paranoid" tagadhatatlanul a metal-világ legendás dalai közé sorolhatók. Miután a csapat első lemezét a kritikusok zöme lehúzta (viszont a lemezeladások arra engedtek következtetni, hogy igenis igény van a Black Sabbath sötét, dühös zenéjére, így) ismét stúdióba vonultak, hogy elkészítsék a következő albumukat, melynek a "War Pigs" címet szánták kezdetben (utalva a vietnami háborúra). A kiadójuk azonban elvetette az ötletet, félve a szinte garantált negatív visszhangoktól, így lett "Paranoid" a lemez címe. Érdekessége, hogy a dal, ami után az album a nevét kapta, a stúdiózás utolsó pillanatában született meg, kevesebb, mint félóra alatt: állítólag mintegy töltelékdalként íródott, mivel hiányzott még egy dal, hogy teljes legyen a lemez, így a gitáros elkezdett játszogatni, és végeredményül egy olyan dal született, ami mind a mai napig méltó címadója a lemeznek, és az egyik legismertebb, legközkedveltebb Black Sabbath sláger mind közül.
A világsikert is lényegében ez az album hozta meg a bandának, bár egy ilyen energikus, különc és féktelen frontember mellett nem is tudtak volna észrevétlenek maradni - elég, ha csak a híres 1982-es koncertjükre gondolunk, amikor is egy rajongó a közönségből egy élő denevért dobott a színpadra, aminek Ozzy leharapta a fejét. Elmondása szerint azt hitte, hogy egy műanyag denevért tart a kezében. Ez az eset azóta is legendás, és számtalan paródia is készült belőle különböző formában, mint pl. : https://m.blog.hu/cs/csomagolas/image/vicces_horv%C3%A1th%20rozi.jpg :))
Rátérve a zenékre: a híres "War Pigs", "Iron Man" és "Paranoid" mellett is lehet még találni a lemezen kevésbé ismert, de jól sikerült dalokat. Számomra maximálisan ilyen a "Planet Caravan", ami egy lazulgatós nóta, de én szeretem. :) Az "Electric Funeral"-ban leginkább az elején hallható riffet szeretem, és az ének rész valahogy nekem nagyon Billy Talent-es, már csak gyorsabbnak kéne lennie a dalnak, és még jobban hajazna a BT-re. Talán Ozzy-tól leste el a Billy Talent-énekes Ben a sorok utolsó szavainak "megtört" kiejtés-technikáját, amit ő is gyakran használ a dalaikban? :)
A lényeg a lényeg, igaz, sokszor meg kellett hallgatnom az albumot, hogy azt írhassam rá, hogy egészen jó, viszont most már tényleg azt mondom, hogy jogosan vannak/voltak oda érte, bár az sem titok, hogy annyira azért nem nyert meg magának.
Bár az "Iron Man" nyitószólamai és a leghíresebb riffje überelhetetlen, mert akárki akárhol meghallja, egyből tudja, mi ez - mindennek ellenére ami szerintem a legjobb dal a lemezről, az a:

Black Sabbath - Paranoid

Osztályzat: 10/7

Címkék: heavy metal 1970 7* Black Sabbath |blog 2014| -TimeTravel1-

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr245747514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása