HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Kárpátia - Szebb jövőt! (2009)

**Valcsa** 2014.03.02. 17:11

kárpátia szebb jövőt 2009.jpgIsmét csak nem tudom, hogy mit is írhatnék még a Kárpátiáról, amit eddig még nem írtam, és mindenképpen kellene... Különösebben nem kell őket ajánlgatni sem, mert biztosan szinte már mindenki összefutott itt-ott a zenéjükkel. Van, akinek ellenszenves a csapat, mások meg szeretik - én igazából a zenéjükkel tök jól elvagyok, szívesen hallgatok Kárpátiát (alapjáraton békés ember vagyok, ezért nem tudok sokszor velük azonosulni... pedig még koncertjükön is voltam, nem is egyszer).
A dalaikat viszont továbbra is szeretem. Erre bizonyíték, hogy ez már a 7.lemezajánló tőlük a blogomon (és egyben a 9.albumuk a Kárpátia-diszkográfiában). Ez is ritka egyébként, hogy egy zenekar évente minimum 1 (olykor 2) albumot adjon ki. Ennek köszönhetően pedig 2003-tól, az első "Hol vagytok, székelyek?" c. albumuktól számítva napjainkra már 15 lemezzel büszkélkedhetnek, így hát nem is csoda, hogy a Kárpátia hazánk legismertebb nemzeti rock csapata...

Tracklist:

01. Lóra termett
02. Szép helyek
03. Látod, hazám
04. Isten veled
05. Piszkos Fred
06. Ballada
07. Falu rossza
08. Esküszünk, mi székelyek
09. Verbunk
10. Vadász
11. Civitas Fortissima
12. Varjúdombi köszöntő
13. Kun Miatyánk

Ez a lemez most több szempontból is tetszett.
Elsődlegesen: kicsit úgy érzem, hogy irodalomra nevel. :) Vagy legalábbis próbál. Ugyanis a "Piszkos Fred" c. dal alapja Rejtő Jenő regényei: a dalban feltűnő Tuskó Hopkins, Fülig Jimmy, Senki Alfonz, Tüskés Vanek mind-mind Rejtő-regényhősök. Megjegyzem, szerintem baromi jó kis dalt sikerült összerittyenteniük ebből. :) Imádom benne a hegedűt, harmonikát, meg hogy ilyen "kalóz-rock"-osra sikerült. :)) Nagyon jó, hogy olykor más oldaláról is bemutatkozik a Kárpátia, és rácsempésznek az új albumokra egy-egy ilyen kicsit másabb, különlegesebb dalt is. Lehet rájuk mondani akármit, de azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy csupa tehetséges ember alkotja a zenekart.
Szívemnek kedves a "Szép helyek" c. dal is. Bár másról szól, de nekem ezt juttatja eszembe: anno volt egy kedvenc helyünk tesómmal, egy erdős résszel és gyümölcsössel övezett, majdnem kiszáradt kis patak. A partján álló fák koronája mindig a keskeny kis patak fölé borultak, így még a legnagyobb napsütésben is árnyékos volt és csupa madárcsicsergés. Ide gyakran kisétáltunk, elücsörögtünk ott, és mi ezt hívtuk "A Szép Hely"-nek. :) Máshogy nem tudom kifejezni: a béke szigete volt ez nekünk. Szóval erről a dalról mindig a mi Szép Helyünk jut eszembe, ahová, mióta felnőttünk, nem is igazán járunk már ki... Kár. :(
A dalok hűek a hagyományainkhoz is: példának itt a "Verbunk", ami szövegbéli változtatások nélkül Kossuth-nótákat bújtat Kárpátia-köntösbe. Én ezt is támogatandónak tartom, nagyon szeretem, mikor népdalokat dolgoz fel, akár a Kárpátia, akár más magyar együttes, akinek a stílusától, műfajától nem áll messze ez a dolog. 
A "Civitas Fortisimma" is egy érdekes pontja a lemeznek, és ez is történelmünk egy jelentős darabkáját dolgozza fel. Balogh Erika szaval a dal elején (az ő hangja mindig a Született feleségek c. sorozat Bree-jére emlékeztet, ugyanis ezt a karaktert ő szinkronizálta). Maga a kifejezés egyébként azt jelenti, hogy "a legbátrabb város". Ezt a titulust Balassagyarmat érdemelte ki: "1919. január 29-én a balassagyarmati polgárok [köztük katonák, vasutasok, és más civilek] Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva fegyvert fogtak, s kiverték a megszálló cseheket, akik az Ipoly völgyében vezető vasútvonal megszerzésével, az alakuló Csehszlovákia határainak még délebbre tolásával próbálkoztak." (olvasható a Wikipédia "Trianoni békeszerződés" c. lapján; szögletes zárójelben saját megjegyzésem). Ez a dal is ennek a hősies cselekedetnek állít emléket, amelynek köszönhetően Balassagyarmat Magyarország része maradhatott. Balogh Erika szavalatában meg is fogalmazódik az a költői kérdés: "Hogy mi lehetett volna, ha követőkre talál! És minden város bátran sarkára áll!" No igen, lehet, hogy akkor feleennyi területet csatoltak volna el hazánktól...
Végül, de nem utolsó sorban szót érdemel még a "Kun Miatyánk". Annyira különleges és szép ez a dal... 
Ez a kunszentmiklósi, kiigazított változat (a Wikipédia "Kunok" c. lapjáról; a Kárpátia is ezt a szöveget használta fel a dalban):

"Bezén attamaz kenze kikte
szenlészen szen adon
dösön szen küklön
niciegen gerde, ali kikte
bezen akomezne oknemezne
bergezge pitbütör küngön
ill bezen menemezne
neszen bezde jermez
bezge utrogergene
illme bezne al gyamanna
kutkor bezne al gyamanna
szen börsön bo kacsalli
bo cson igye tengere.
Ámen."

 Az egész zenei alap is teljesen visszaadja ezt a török-vonulatát: a kunok ugyanis török nyelvű népek alkotta törzsszövetség volt a 11. században. Orosz, magyar, lengyel, bizánci és délszláv területeket támadtak, mígnem a 13. században a mongolok támadásának köszönhetően a törzsszövetség felbomlott. A kunok egy kisebb csapata ezután Magyarországon telepedett le, és beolvadtak a népességbe.
Ez a dal tényleg nagyon szépséges, részemről köszönöm az élményt.

Abszolút mértékben elmondható tehát, hogy bár mennyiségileg a zenekar szinte ontja magából a lemezeket, mégsem megy a mennyiség a minőség rovására, sőt inkább egyre különlegesebbek, profibbak és kifinomultabbak a lemezek, amit a csapat a kezei közül kiad. Bízom benne, hogy ez a jövőben is így marad.

"Bárhol is vagy most, legyen könnyebb neked.
Búcsúzzunk: isten veled!"
(Isten veled)

Legjobb dalként többet is ki tudnék most emelni: Szép helyek, Ballada, Civitas Fortissima. De mivel ezúttal is csak 1 lehet a befutó, így ezt választottam, a szomorú témája ellenére is:

Kárpátia - Szép helyek

Osztályzat: 10/8,5

Címkék: rock 2009 nemzeti magyar előadó 8.5* |blog 2014| #Kárpátia#

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr475839683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása