HTML

Kövesd a blogot Facebook-on is!

Zene füleimnek...

A blogon szereplő bejegyzések NEM KRITIKÁK! Úgy gondolom, a kritikákat hozzáértő emberek írják, én pedig nem vagyok kritikus, és ez a blog sem egy kritikai blog! Ez egy naplószerű blog, személyes gondolatokkal, történésekkel... Ha nem tetszik, amiket írtam, csak úgy, saját szórakoztatásra, akkor keressetek olyat, ami tetszik, és ne álljatok le szitkozódni, sértegetni, trollkodni. Köszöntem... Akik viszont a zenék miatt jöttek, és nem piszkálódni, azoknak üdv itt, és jó böngészést, zenehallgatást. =) ---------------------------------------------------------------------------------------------------Kedvenc vagy épp "nemkedvenc" albumaim gyűjtőhelye - egyszóval minden, amit valamikor, valahol hallottam, és amiről majd viszonylag röviden, nem túlragozva, kertelés nélkül majd jól megmondom a magamét. Ne lepődjetek meg egy-egy albumon, hogy mit keres itt: utálok úgy leszólni egy bandát, hogy nem is ismerem a zenéjüket... Ennek nem vagyok híve... Egyébként - mint ahogy hamarosan ki is fog derülni, ha tovább böngészel - leginkább a rock, metál műfajban, valamint ezek alműfajaiban kalandozom majd (néha lehetséges, hogy becsúszik 1-1 olyan lemez, aminek nem sok köze van ezekhez a műfajokhoz, de ha tetszik, akkor mindenképpen fogok ilyenekről is blogolni) A bejegyzésekben pirossal kiemelt trackekre felhívom figyelmeteket, mert nekem nagyon tetszenek. Hátha másnak is. Minden albumot pontozok 1-10es skálán, kiemelve az általam legjobbnak vélt dalt. Jobb oldalt különböző szempontok szerint böngészhettek is a bejegyzések között, valamint összegyűjtöttem néhány hasznos és érdekes linket is, ezeket is érdemes meglesni. :) Nem vagyok szakértő, se újságíró. Ezek kizárólag csak egy zenebolond firkálmányai az általa hallgatott/hallott albumokról - szigorúan szubjektíven. --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ha letöltés miatt tévedtél be, akkor csalódni fogsz: itt nincsenek letölthető albumok, és nem is lesznek. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Az előadókkal illetve a megjelenésekkel kapcsolatos háttérinformációk forrása az előadók hivatalos oldalai, valamint a magyar és angol nyelvű wikipédiás oldalak. --------------------------------------------------------------------------------------- A blogot indítottam: 2010.07.27.

Heti toplistáim, új dalokkal:

(katt a képre)

weekly_top.jpg

Online látogatók száma:

Véleményezett albumok

Előadó, kiadó, év, nemzetiség, műfaj, értékelés

Címkefelhő

Kommentek

  • Slepy: Nekem is a Halo On Fire a kedvencem erről az albumról. :) (2017.06.09. 20:55) Metallica - Hardwired… to Self-Destruct (2016)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: No igen, lassan már sajnos erről lesz híres a Nightwish, hogy minden énekesnőjüknek ilyen látványos módon kötnek útilaput a lábára... :/ Floor helyében én ezek után már nem lennék... (2016.11.23. 17:26) Nightwish - Once (2004)
  • Spectroli: Most nem értek egyet veled. A TNotB a kemény zene, egyik legnagyobb mesterműve. (2016.11.23. 17:10) Iron Maiden - The Number of the Beast (1982)
  • Jurancsik Eszter: @**Valcsa**: Felhagytak, amikor Anette-t kivágták a csapatból (véleményem szerint ugyanolyan gusztustalan módon, mint Tarját, csak kisebb hajcihővel...). Anette szólómezén bebizonyította, hogy tehet... (2016.11.23. 17:10) Nightwish - Once (2004)
  • **Valcsa**: @Jurancsik Eszter: Ez teljes mértékben így van. Kettejük hangja nagyon különböző, ezért sem értettem, miért kell erőltetni, hogy Anette régi Nightwish dalokat énekeljen... :/ Valljuk be, Tarja azért... (2016.11.22. 10:33) Nightwish - Once (2004)
  • Jurancsik Eszter: Sajnos annak idején Tuomas agyszüleménye volt, hogy Anette énekeljen Tarjás dalokat is. A gáz csak annyi, hogy Tarja operaénekesnő, Anette pedig más képzettséggel rendelkezik. Szép hangszíne van, és... (2016.11.22. 10:28) Nightwish - Once (2004)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: A Lost In Forever hatalmasat szól. Nálam első hallásra átjött. :-) (2016.11.14. 20:51) Beyond The Black - Lost In Forever (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Mindenképpen. :) (2016.10.21. 14:34) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Figy L M 1 ideYEeeah: @**Valcsa**: Pedig a Rudán-korszakuk a legjobb. :) Ajánlom figyelmedbe ízlelgesd azt is. Megéri ráfordítani az időt, és majd rájössz hogy eddig mit hagytál ki. De még nem késő. :) (2016.10.21. 14:32) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • **Valcsa**: @FigyL.M. 1 ideYEeeah: Reméltem, hogy a "Hol van a szó"-t nem fogod kihagyni a linkelésből. :) A Rudán-korszakból ezt az egy dalukat ismerem, de ezt szeretem is. :) (2016.10.21. 00:14) Pokolgép - Metálbomba (2016)
  • Utolsó 20

Kowalsky meg a Vega - Még nem Éden (2014)

**Valcsa** 2014.07.06. 00:46

kowalsky meg a vega még nem éden 2014.jpgMost pedig jön a jól megérdemelt lazítás, a Kowalsky meg a Vega áprilisban megjelent új (sorban a hetedik) nagylemezének formájában. :)
Nagyon vártam már, hogy ezúttal mit fogunk kapni a csapattól, mert az előző lemezeiket - nem titkoltan :)) - nagyon szerettem. Aztán jött Kowa Fankadelivel elkövetett mestermű-albuma, aminek minden egyes dalát imádtam, és pláne felcsigázott az új Kowalsky meg a Vega albumot illetően. A várakozásnak pedig most vége... :)
A lemez létrejötte Kowa (Balázs Gyula "Kowalsky" - énekes), Jimmy (Szórád Csaba - basszusgitáros), Soci (Vajda Péter "Sóder" - dobos), More (Vidák Robi - akusztikus gitáros) és Carlos (Vajda Tamás - elektromos gitáros) érdeme.

"(...) Csak tudd azt magadról,
Azt, hogy meztelen születtél és majd meztelenül mész,
Semmit nem hoztál és nem viszel:
mindened az maga, hogy élsz."
(Hogy vagy?)

Nem mellesleg ez az első albuma a zenekarnak ebben a felállásban: Carlos 2012 őszén csatlakozott, amikor is visszatért Jimmy és Sóder is a csapatba. 2011-ben léptek ki az akkori szólógitárossal, Csanádi Krisztián "ChaCha"-val együtt, ugyanis nem értettek egyet Kowa jövőre vonatkozó terveivel, aki zenekarbővítésen gondolkodott, többféle hangszerrel, hangzással. A 2012-es "újra-egyesülés" után Vidák Robi a 2011-es 8 tagú csapatfelállásból maradt az együttesben, Carlos csatlakozásával pedig azóta ők öten alkotják a Kowalsky meg a Vegát, és megállíthatatlanul robognak előre - amolyan "Kowalsky meg a Vega-módra"... :) Mi más is lenne erre a legmegfelelőbb bizonyíték, mint a számos sikeres turnéállomás és a (Tankcsapdánál már bevált módon a MOL benzinkutakon árusított, még mindig megvásárolható) "Még nem Éden" albumuk, ami májusban aranylemez lett, nemrég pedig a platina státuszt is elérte.

"Már tudom: szeretni nem azt jelenti,
Hogy két ember egy igát von,
Hanem a másikat biztatni, repülni
át egy világon."
(Egy világon át)

Tracklist:

01. Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek 
02. Még nem éden
03. Bölcsődtől a sírodig (km. FankaDeli)
04. Hogy vagy?
05. Szép nap ez arra
06. Ami fontos
07. A legkisebben a legnagyobb
08. Egy világon át
09. Hullajózan
10. Egyetlen út
11. Egy darabban
12. Mosolydal

"Csak annyit még:
Az apád nem olt, csak félt!
Hogy senki nem ért,
lehet benned zavart a kép!

Csak a tükörbe nézz,
ha már rég felhős az ég feletted;
Aki túl elnéző önmagával,
Azzal a világ lesz kemény!"
(Szép nap ez arra)

Nem csalódtam ezúttal sem, és erre garanciát mernék vállalni, hogy a többi Kowalsky-rajongó sem fog. :)
A lemezről legelőször az "Ami fontos" és az "Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek" c. számokat hallottam (utóbbinak a videója is nagyon tetszik, és a bohókássága is :) ). Akárcsak a "Bölcsődtől a sírodig" c. szerzeményt, amit a Fanka és Kowa "Expedíció" albumról már ismerhetünk - annyi különbséggel, hogy ez egy felújított, kicsit áthangszerelt változat, ami legalább annyira jó, mint az eredeti verzió. Korábban került bemutatásra a "Hullajózan" és a "Mosolydal" is - Kowa elmondása alapján azért tették elérhetővé a lemez megjelenéséhez képest ilyen korán ezeket a dalokat, mert ők maguk sem számítottak rá, hogy a nagylemez kiadása ennyit fog csúszni; ez igazából a rajongóknak csak jól jött, mert legalább nem kellett hosszú éveket várni egy-egy újabb Kowalsky meg a Vega-dalra. :)

"Szeretlek, bármit tehetnél,
szeretlek - másképp mondani
nem lehet. Nem is tudom miért,
szeretnél többet hallani.
Bocsáss meg mindent magadnak,
hisz egyszer úgyis elévül;
semmi rossz nem tart örökké,
végül megszépül."
(Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek)

Az album legjobb pillanatai közé tartozik a "Szép nap ez arra" c. dal zenei alapja és dalszövege egyaránt. Ez engem nagyon megtalált, úgy ahogy van. A refrénjét napok óta dúdolgatom, és napközben is beugrik egy-egy szöveg-részlet belőle. :) Maximálisan fülbemászó zene, imádom!
Kowa vallásossága is ismert már a fanok előtt, ami sok nehéz pillanaton átsegítette, így hát nem meglepő, hogy ez a téma is megjelenik néhol egy-egy dalban, mint pl. "A legkisebben a legnagyobb"-ban ("Hogy a mennybe nem vihetsz tárgyakat, / hogy az Isten szeret, megbocsájt, / ami igaz, az igaz, nem vitás: / hogy a sorsod a tied, rajtad áll!"). Hasonlóan az "Egy világon át"-hoz, pár sor erejéig ("Tudom, hogy csak szépnek akarsz tűnni, / de amit az Istentől kaptál, annál mi lehetne szebb?"). Gyönyörű egyébként ez a dal. Ha az intróját meghallom, már összeszorul a torkom.

"És aljas egy szerep lenne, ahogy vetíteném,
hogy én jobb lennék itt bárkinél…
ugyan kinél?"
(Egy világon át)

Az "Egyetlen út" kezdőszólamainál akár ellenőrizhetjük is, hogy még mindig Kowalsky-t hallgatunk? o.O Annyira különbözik ez a dal az eddig hallottaktól - legalábbis úgy az első fél perc. Mindenesetre nekem nagyon bejön ez is. Imádom, mikor kapunk valami újat, másat is a rég bevált effekteken, stílusokon kívül. :)
Az "Egy darabban" c. daluk szintén kicsit meghökkentő a zeneisége miatt - számomra mondjuk ez kissé egysíkú volt, de a zenekar helyében legközelebb egy dal erejéig komolyabban kísérleteznék ezzel a hangzással is. :) Már csak azért is, mert ez annyira nem Kowalsky meg a Vegás...
Összefoglalva tehát újra kaptunk egy sokszínű, mégis nagyon egyben lévő, kerek-egész lemezt. :) Rajongóknak természetesen kötelező darab, aki pedig eddig nem szerette őket, azért tegyen egy próbát a "Még nem Éden" albummal, sosem lehet tudni... ;)

Zárásként párom rajzát fogom megosztani. :) Közel 1 éve, kifejezetten nekem készített egy portrét Kowáról, ami azóta is a falamat díszíti. Szerintem zseniális - és akkor is azt mondanám, ha nem a páromról lenne szó... :)
(Megtekinthető nagy méretben is: jobb klikk az egérrel a képre -> "Megnyitás új lapon") 
Az eredeti képet pedig (ami alapján a rajz készült), itt találjátok: http://www.infocegled.hu/external/uploaded_images/5229b230e1b22.jpg

kowalsky balázs gyula portré kowalsky meg a vega Rain03.jpg

Most pedig jöjjön a kedvenc dal. :) Nos, legszívesebben a "Bölcsődtől a sírodig" c. dalt linkelném, de azt már ellőttem az "Expedíció" albumnál, úgyhogy ez most nem játszik... Szóba jöhetne még az "Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek", de a rádiók gondoskodtak róla, hogy csöppet már ráunjak (jó, úgy igazán megunni Kowáékat nem lehet, de már kezdett frusztrálni, hogy valahányszor rádió-közelbe kerültem, tuti, hogy ez a szám ment... :D). Úgyhogy végül egy olyan dalnál lyukadtam ki, aminél lehet, hogy sokan megütköznek majd, nekem mégis valamiért ez a kedvenc.  :)

Kowalsky meg a Vega - Szép nap ez arra

 

Osztályzat: 10/9

Címkék: pop rock 2014 funk rock 9* |blog 2014| [magyar] #Kowalsky meg a Vega#

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenefuleimnek.blog.hu/api/trackback/id/tr226476201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása